W tym roku w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa tematem przewodnim jest „smak dziedzictwa”. Z tej okazji w niedzielę 19 września o godzinie 12:00 zapraszamy do Muzeum Sopotu na warsztaty rodzinne pt. „Nakryto do stołu”.

W tym roku w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa tematem przewodnim jest „smak dziedzictwa”. Z tej okazji w niedzielę 19 września o godzinie 12:00 zapraszamy do Muzeum Sopotu na warsztaty rodzinne pt. „Nakryto do stołu”.
Muzeum Sopotu po raz kolejny bierze udział w Europejskich Dniach Dziedzictwa. Szukając smaku dziedzictwa sięgniemy do zbiorów związanym z życiem codziennym rodziny Claaszenów, która żyła w naszej willi od 1904 roku.
Zapoznamy się z wystawą stałą, na której prezentujemy wnętrza mieszczańskie z XX wieku. Nasza uwaga przede wszystkim skoncentruje się na pięknym neogdańskim stole. Został on specjalnie nakryty do śniadania. Podczas zajęć przyjrzymy się przedmiotom, które na codzień używane były przez ówczesnych mieszkańców. Zastanowimy się jakie funkcje pełniły i do czego służyły. Wspólnie ułożymy kartę dań na rodzinne śniadanie. Ponadto poznamy obyczaje związane z posiłkami i zachowaniem się przy stole czyli tzw. savoir-vivre.
Warsztaty „Nakryto do stołu” poprowadzi nasza edukatorka Iwona Zając.